Kruiden en medicijnen – Kromme Rijn apotheek – Bunnik

Kromme Rijn apotheek

Laan van Broekhuijzen 10 3981 XB Bunnik Tel:030-6563376 Fax:030-6571771

Kruiden en medicijnen

Kruidenproducten lijken onschuldig, maar zijn dat niet altijd. Kruidenproducten kunnen namelijk invloed hebben op hoe andere medicijnen werken (wisselwerking). De combinatie van bepaalde kruiden met medicijnen kan zelfs schadelijk voor de gezondheid zijn. Vertel het daarom altijd aan uw arts of apotheker als u een kruidengeneesmiddel of een kruidensupplement gebruikt.

Invloed op andere medicijnen

Gebruikt u een medicijn samen met kruidenproducten? Dan kan er een wisselwerking optreden.

Een wisselwerking kan ervoor zorgen dat een medicijn beter of slechter worden opgenomen of afgebroken in uw lichaam. Zo krijgt u misschien te veel of juist te weinig binnen van het medicijn. Daarnaast kunnen kruidenproducten en medicijnen elkaars werking versterken. Dan kunt u eerder last krijgen van bijwerkingen.

In sommige gevallen kan een wisselwerking met een (ander) medicijn ernstige gevolgen hebben. Zo kan Sint-Janskruid bijvoorbeeld ervoor zorgen dat medicijnen tegen kanker minder effect hebben.

Kruiden die u in de keuken gebruikt bij het klaarmaken van voedsel hebben geen invloed op uw medicijnen, maar let op als u de kruiden in hoge concentratie gebruikt zoals in een capsule.

 

Kijk op de website voor meer info en voor veelgebruikte kruiden met hun wisselwerkingen:

https://www.cbg-meb.nl/onderwerpen/medicijninformatie-kruiden

 

 

Publicatiedatum: 08-01-2021


« Terug naar het overzicht